Wat “zien” ik? 36

Door Staf Knop

Ofschoon ik geloof dat we met velen zijn om de actualiteit dagelijks te volgen in de krant of op het kleine scherm, moet men uiteindelijk vaststellen dat ondanks het oorlogsgeweld in nagenoeg honderdvijftig landen, de wereld maar een saaie boel is geworden. Ik weet niet of dat door de eeuwen heen altijd zo is geweest, maar wat ik wel weet is het feit dat men er in het verleden niet mee werd geconfronteerd tot in je huiskamer. We zien de lijken zo aan ons voorbijgaan terwijl we aan onze koffie slurpen en ons stil afvragen hoe onze dag zal zijn, met of zonder de zon. Men hoeft geen journalist te zijn om zich daarbij ook nog vragen te stellen over al dat moordend geweld in de wereld. Slechts één woord verschijnt voor je geest: vrijheid. Overal ter wereld wordt er gevochten omwille van de vrijheid. Zo is het toch altijd geweest in het verleden. Maar het woordje “vrijheid” heeft ook een andere betekenis gekregen: religie. Het is een nieuwe reden tot geweld geworden. En wie het mij vraagt…veel gevaarlijker, veel sluwer en onzichtbaar.

Het brengt me tot de overeenkomst die Amerikanen en Russen hebben bereikt om de chemische wapens te vernietigen overal ter wereld. De Chinezen hebben zich daarbij aangesloten. De bedoelingen kunnen goed zijn, maar of ze in werkelijkheid tot een resultaat zullen leiden is een vraag die ik niet durf te beantwoorden. Waarom? Die chemische wapens bestaan al jaren en werden zelfs ondergronds verkocht aan wie er geld voor had. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken. Het gevaar loert om elke hoek van de straat. Dat hebben we van deze wereld gemaakt en daar moeten we nu mee leven, omwille van…de vrijheid.

We weten nu dat Kris Peeters geen premier wil worden na de verkiezingen in 2014 en Bart De Wever heeft nu ook gezegd dat hij geen eerste minister wil zijn. Om te geloven dat Elio Di Rupo een beroep uitoefent dat anderen willen mijden als de pest. Misschien is het gewenst dat hij dat maar zou blijven doen. Ik geloof niet dat het de reden is waarom Peeters en De Wever geen premier willen worden. De eerste voelt zich gezond in de zetel van minister-president en de tweede weet blijkbaar van zichzelf dat hij niet capabel is om premier te zijn. Ze hebben dus beiden een ernstige reden. Ze bewijzen meteen dat Elio Di Rupo een premier is naar wie we moeten opkijken. Want nergens verbergen de politieke partijen een eventuele premier, die het evengoed zou doen als Di Rupo het tot op heden gedaan heeft. Onder zijn leiding heeft België nagenoeg het evenwicht teruggevonden. Ik zeg dit gewoon omdat ik met geen enkele politieke partij begaan ben, maar omdat ik als  observator de dingen bekijk zoals ze zijn en de bloemen schenk aan wie ze verdient.

De Amerikaanse filmregisseur, Martin Scorsese, gaat een Tv-serie draaien over Leopold II van België. Het gaat om “het meedogenloze koloniale bewind van de slachter van Congo”, zoals Leopold II in de Amerikaanse pers wordt genoemd. De serie zou gebaseerd zijn op het boek “King Leopold’s Ghost” van de Amerikaanse schrijver Adam Hochschild, die het daarin heeft over nagenoeg tien miljoen doden bij een van de grootste misdaden in de geschiedenis. Ook zanger en acteur Harry Belafonte zou aan de serie meewerken.

Ik heb spijt…spijt dat ik zo oud ben geworden, want ook ik zou een serie schrijven over de Amerikanen die in dit verband geen recht van spreken hebben. Ik zou het Wilde Westen herschrijven en de slachtingen op de indianen en later het rassenprobleem, waar de Amerikanen nog steeds niet volledig over zijn en dat hen gedurende vele jaren in de slavernij dompelde. Dit gezegd zijnde ben ik niet tegen het feit dat Scorsese een serie maakt over Leopold II, maar ik had dit liever zien gebeuren door een Belg. Het is als een verloren kans, vooral omdat het van hieruit ongetwijfeld met meer objectiviteit zou behandeld worden. Leopold II was misschien wel “de slachter van Congo”, maar zonder Leopold II zou Brussel er nog uitzien als een veredeld boerendorp en zou er nooit sprake geweest zijn van de Europese hoofdstad. Het zou bij mij anderzijds niet opkomen om Leopold II vrij te pleiten van zijn daden in Congo, maar in zijn tijd was hij niet de enige “slachter” en waren ze in Europa niet te tellen, met de Britten, de Spanjaarden en zelfs de Portugezen. Laat Scorsese dus maar rustig zijn serie maken, maar indien hij daarmee overigens beantwoord aan de ware rol die het TV-medium dient te spelen, zou het geen kwaad kunnen indien men in Europa ook tot andere ideeën komt dan wat wij tot op heden op ons scherm krijgen. De interessante series liggen voor het grijpen in de geschiedenis, maar dan moet er wel wat meer aandacht voor zijn dan over het bouwen van een paar nieuwe voetbalstadions, die miljoenen opslorpen. Voor mij mag het, maar ik heb spijt…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s