Wat “zien”in ? 33

Door Staf Knop

Het komt steeds vaker voor dat ik in mijn verbeelding de klok terugdraai naar de jaren van voor de Tweede Wereldoorlog tot kort na de bevrijding. En onvermijdelijk rijst de vraag of we het toen beter hadden of niet. Het antwoord hierop ligt niet onmiddellijk voor de hand. Het zou ook geen zin hebben want indien we het inderdaad beter hadden, kan er geen sprake zijn van de klok terug te draaien. We moeten verder met wat we zelf gezocht hebben en uiteindelijk is dat niet zo slecht. Alleen…uit het verleden moeten we leren, heeft Goethe gezegd?

Het eerste wat me te binnen schiet en wat we moeten vermijden is…elke vorm van geweld. Is dat nu precies waarover het gaat in de wereld. Sommigen zijn er druk mee bezig en strooien de slachtoffers om hen heen en anderen zitten met hun kont op de bom, die ze zo graag willen laten ontploffen. Ik word er ziek van. En dàt alleen al doet me het verleden betreuren. Natuurlijk is er die Tweede Wereldoorlog geweest. Maar die werd uitgelokt door slechts één man, terwijl alle andere betrokkenen er niet eens op voorbereid waren. Dat is nu niet meer het geval, want overal ligt iedereen op de loer “en is er klaar voor”. En niemand houdt rekening met diegenen die de factuur zouden betalen: het volk. De raad van Goethe wordt met de voeten getrapt.

Blijft de vraag of de Amerikanen werkelijk zo dom zijn om hun vinger in de zure pap van Syrië te steken. Wat zou dat oplossen? Niks. En indien de Russen hun hand boven het hoofd van Assad houden, moeten zij er voor zorgen dat hun doopkind geen zotte streken uithaalt. Ondertussen zijn er al zoveel slachtoffers gevallen. Wie daar ook moge verantwoordelijk voor zijn, blijft het aan de beschermengel om er een eind aan te maken. En daar hebben de Amerikanen niets mee te maken.

Het is al een tijdje geleden dat men hen de politie van de wereld mocht noemen. Die tijd is nu voorbij want hun sterke geheime wapens werden al op de vlooienmarkt te koop gesteld, zodat gelijk wie ze voor een prikje heeft kunnen kopen. En dat maakt het niet gemakkelijk meer om de Grote Jan uit hangen. De Grote Jannen lopen elkaar omver en beheersen de wereld. Een wereld die in twee is verdeeld, elk met enorme verschillen. Laten we elk met onze helft bezig zijn. En wat met de olie dan? En al die andere rijkdommen? Voilà, daar hebben het: de poen!

Laten we het maar eens hebben over onze wielerhelden. Tom Boonen heeft een zweer op zijn gat gekregen omdat hij te lang in zijne Ferrari heeft gezeten. Bon. Dat gaat nog een tijdje duren. Dan  maar Philippe Gilbert aan de tand gevoeld. Een goed jaar geleden stak hij Eddy Merckx naar de kroon als kannibaal: hij won alles. In mijn gedachten heb ik Gilbert stilletjes gevraagd waarom hij nu nergens meer te zien is. “Godverdomme” riep hij. “Sinds dat er geen Vlaamse vlaggen meer langs de weg wapperen geraak ik niet meer vooruit. Ik moet kwaad zijn om te winnen”. Ja, daar heeft hij een punt. Daar in Spanje hebben ze niks aan die Vlaamse vlaggen en zijn het alleen de Basken die wat roet in het eten strooien. En bovendien…die Vlaamse vlaggen doen nu wat “vieux jeu”. Sinds dat Filip en Mathilde aan het roer staan….Allee, en die andere coureurs? Ah ja, ik was ze vergeten.

Maar over welke andere coureurs hebben jullie het? Toch niet over al diegenen die zich per ongeluk en omdat alle anderen in ‘t slaap waren gevallen, eens hebben getoond? Maar die echte coureurs, de “Flandriens”, waar zijn ze? En trouwens…om de Mont Ventoux op te rijden moet je ook niet meer Lucien Van Impe heten. Saartje Vandendriessche doet dat op één been.

A propos, over dat Saartje Vandendriessche. Dat olijke poesje presenteert toch wel “Vlaanderen Vakantieland” op Eén, het beste TV-programma van alle zenders in België. Ze doet dat met flegma en vrouwelijke charme. Ik ben al jaren in de ban van “Vlaanderen Vakantieland” en dweep met de gedachte om het allemaal zèlf eens te gaan bekijken. Daar is nog altijd niks van gekomen en ik begin te geloven dat ik weet waarom. Ik zou dat liefst doen in het gezelschap van Saartje. Zo iemand naast mij met een eeuwige glimlach om de mond…dat heb ik nodig. Ik kan niet Europa doorkruisen in eenzaamheid. Ik slaag er zelfs niet in om alleen te eten. Ik voel me niet geroepen om als een onverbeterlijke zuurpruim in een kist te kruipen. Ik wil het nog wat geestig houden en dat Saartje lijkt me de gedroomde gezellin. Maar misschien zijn er nog anderen die haar nog méér nodig hebben dan ik. Den Bart bijvoorbeeld. Of toch niet. Hij is zelf al een komiekske. En nu hij zijn vakantie heeft doorgebracht in Venetië kan het niet anders of hij heeft leren zingen zoals die gondeliers. Klaar om zich niet meer te amuseren met “De slimste mens…”, maar deze keer en in afwachting van 2014, met “The Voice van Vlaanderen”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s