Wat “zien” ik ? 28

Door Staf Knop

 

Nu weten jullie het eens van een ander, het staat in de gazet: 90-plussers van nu zijn slimmer dan die van twaalf jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift “The Lancet”. Met wetenschappers moet je echter oppassen. Ze houden er van om af en toe in de belangstelling te treden. Elke generatie is slimmer dan de vorige, beweren ze. ‘t Zal wel zijn, om dat te weten hebben we ze niet nodig. Het zou te wijten zijn aan de vooruitgang in intellectuele stimulering. Aan sport doen speelt geen rol. Je wordt er niet slimmer van. Om dat te weten hadden we ze ook niet nodig. Luister maar naar al die voetbalfans. En voetballers hebben alleen smaak voor mooie vrouwen. Nochtans…volgens de “Wereldatlas van de Seksualiteit” hebben een paar Franse geografen uitgemaakt dat de Belgen niet zo veel vrijen, maar dat ze wel aan de top staan op het gebied van overspel. Allee, wie zou dat gedacht hebben. Die kleine Belgen zouden bij de koplopers staan om eens een stapje opzij te zetten. De koning is dus niet de enige Belg om een scheve schaats te rijden. Enkel in Frankrijk en Italië zouden er nog meer bospoepers lopen. Kijk, dàt zou mij verbazen. Die Fransen en Italianen hebben wel een groot bakkes, maar als het er op aankomt…

België is dus aan de zesde staatshervorming toe. En iedereen is tevreden. Behalve den Bart: “Een verkapte besparingsoperatie waarbij Vlaanderen zwaar gerold is”. Meer wil ik daar niet over zeggen, behalve dat Kris Peeters plots goede vriendjes is met Bart De Wever. Hoorde ik daar die minister-president ook niet spreken over een “positief confederalisme”? Zit die Kris Peeters misschien met een ei in het vooruitzicht van de verkiezingen in 2014? Hij heeft al gezegd geen minister te willen zijn, maar wil wel op zijn post blijven als minister-president. ‘t Is niet waar zeker. Hoe zou je zelf zijn? Maar om daarom poeslief te gaan doen tegen de voorzitter van een andere partij die hem altijd onder de vleugels geschoten heeft, maar die kans loopt om de verkiezingen te winnen…Je moet het maar durven. Dat is politiek, mensen! En de reden waarom ik er nooit een voet heb ingezet.

Zouden er nog mensen zijn die zich de “Comedy Capers” herinneren? Dat waren die Amerikaanse kortfilmpjes uit de tijd van de stomme film. Jaren geleden liet de Vlaamse televisie de jongere generaties daarmee kennis maken en ontdekten ze Buster Keaton, Harold Loyd, Laurel en Hardy, Harry Langdon, Charley Chase en de geniale Charlie Chaplin. Als overlevende was het mij gegeven te zijn geboren in de bloeiperiode van de stomme film en kroop ik als knaap ‘s avonds in mijn bed, met de herinnering aan bepaalde grappen van al die leuke kerels. Het is een voorrecht om als jeugdig kereltje in bed te kruipen en er in lachen uit te barsten. Ik vraag me af of er vandaag velen in dat geval zijn, na te hebben gekeken naar een of ander zogenaamd komisch feuilleton. Hoe dan ook, doe ik een oproep om de “Comedy Capers” uit de kast te halen en ze opnieuw uit te zenden.

En om nog even stil te staan bij de tijd van de stomme film, de jaren twintig uit de vorige eeuw, wil ik er graag op wijzen dat er ook toen meesterlijke films werden gedraaid. Om er een paar te noemen: “Ben Hur” met Ramon Novarro, en “King Kong”. Voor beide prenten, zoals voor sommige andere, werd er speciale muziek geschreven die onvergetelijk bleek. Charlie Chaplin schreef zelf de muziek voor zijn meesterlijke film “City Lights”. Maar wat ik zeggen wou…het zou niet kwaad zijn moest er eens gedacht worden aan het heruitzenden van deze films, maar dan met toelichtend commentaar. Uit de geschiedenis van de film valt veel te leren.

Het zal maar weinigen interesseren, maar het Londense Shakespeare theater “Globe” gaat vanaf 2014 tot in 2016 de wereld rondreizen met een voorstelling van “Hamlet”. Op Teletekst werd dit aangekondigd zeggende dat het gebeurde naar aanleiding van de 450 -jarige geboorte van Shakespeare. De steller van het bericht meende ook er te mogen op wijzen dat Shakespeare’s citaat “All the world’s stage..” (De wereld is een schouwtoneel), nu in werkelijkheid werd omgezet. Mooi zo. Alleen…het eigenlijke citaat luidt echter als volgt: “De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”. En het is niet van Shakespeare, maar van Joost van de Vondel, een tijdgenoot van Shakespeare. Ik zei het al…geschiedenis leren, jongens.

Dit was de vierde Koninklijke troonsbestijging die ik in België heb mogen meemaken en geloof me, het was de mooiste, de meest spontane, de tederste en de meest feestelijke. Dat Filip zou verrassen en dat in de toekomst nog zal doen, heb ik hier al eerder gezegd. Over het feest en het verloop hoef ik hier niets meer te vertellen. Het is allang geen geheim meer dat ik een monarchist ben, om dezelfde redenen die Albert II uit de doeken heeft gedaan. Maar wat mij bij dit alles zo sterk is opgevallen was het commentaar van Jan Becaus om tien uur ‘s avonds op Eén. Dit was het laatste optreden van Jan in het Nieuws, maar de manier waarop hij een overzichtelijk beeld ophing van de feestelijke gebeurtenis was enig en getuigde van een sterk journalistiek inzicht. Niemand van de jongeren zou hem dit nagedaan hebben en ik betreur nu al zijn verdwijning van het scherm. Stel het wel, Jan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s