Wat “zien” ik 26

door Staf Knop

Indien het al erg is om met je neus op de politieke realiteit gedrukt te worden, is het nog veel erger om plots geconfronteerd te worden met de ondergrondse internationale politieke nooit aflatende oorlog. Dergelijke spionagepraktijken herinneren aan de Koude Oorlog, maar stoppen eigenlijk nooit. Dat is ineens gebleken voor de Europese Unie die vernam dat de Amerikaanse geheime dienst NSA “micro’s” had verstopt in hun kantoren en aldus te weten kwam wanneer ze gepointeerd hadden en met welke poes ze de avond zouden doorbrengen. Dat werd allemaal aan het licht gebracht door klokkenluider Edward Snowden, die een voorlopig onderkomen vond op de vlieghaven van Moskou. De Europese Commissie en Parlement waren er niet goed van. Ze beschouwden het als “een enorm schandaal”. Weten zij dan niet dat een oorlog nooit stopt? Ondergronds is er niets nieuws aan de orde. Die micro’s staan er al jaren, zoals ze in alle ambassades ter wereld staan en ze er in Moskou zelfs over struikelen. En bovendien…zowel de Russen als de Amerikanen weten ook wie te vinden op aarde, wanneer dat nodig is. Dat ze ook willen weten wat er gezegd wordt is de normaalste zaak ter wereld. Dat de Europese Unie daarvan opkijkt bewijst alleen maar de naïviteit ervan. De ontwikkeling van de technologie heeft alles mogelijk gemaakt. Het is te aanvaarden of niet, maar het is er. Zoveel is zeker, vroeger en nu. Het is Georges Clemenceau die ooit zei “vrede is de voortzetting van de oorlog met andere middelen”.

Ondertussen had klokkenluider, Edward Snowden, asiel gevraagd in Rusland. De Russische president, Poetin, vindt het niet kunnen tenzij Snowden zou stoppen met zijn aanvallen op de Verenigde Staten. “Het zou onze vriendschap met de U.S. schaden” zegt Poetin. Hij voegde er nog aan toe “dat men het van hem niet zou verwachten”. En of! Maar het doet wel goed aan het hart. Nu probeert hij asiel te krijgen in Venezuela, niet direct de beste vriend van de Verenigde Staten.

De voorzitter van de Raad van Bestuur bij de VRT, Luc Van den Brande, vindt dat het moet gedaan zijn met altijd dezelfde gezichten in zowel de actualiteit- als in de amusementsprogramma’s. Dat is efkes verschieten, want dat duurt al jaren. Het is doodnormaal want de programmamakers, bij alle Vlaamse zenders, zijn knapen die amper kunnen achteruitblikken tot aan het jaar 2000. Over het verleden en de geschiedenis weten ze alleen welke voetbalploegen het kampioenschap wonnen. Luc Van den Brande heeft overschot van gelijk, maar hij zou die kereltjes moeten verplichten om zich af en toe wat te concentreren op wat er in de wereld te koop is behalve sport en politiek. Het was weliswaar te verwachten dat bij het ontstaan van de Vlaamse televisie in 1953, de politici de supersterren van het kleine scherm zouden worden. Met de jaren kwamen ze langs onze oren en neusgaten uit, met het gevolg dat vele kijkers er tureluurs van werden. Thans is er niets veranderd.

Anderzijds is dit ten nadele van de geschreven pers, die erop achteruit gaat. Politiek en sport hoort voornamelijk thuis in de krant. Misschien moeten ze daar eens gaan overleggen met de onderscheidene zenders, zoniet kunnen ze hun toekomst bekijken door een WC-bril en dan doortrekken. Nee, men hoeft er mij niet op te wijzen dat ook het TV-journaal moet open staan voor de politiek. Nogal logisch. Maar daarover had Luc Van den Brande het niet en ik ook niet.

Minister van Staat, Mark Eyskens (CD&V) pleit er voor om de Vlaamse partijen in de federale regering (SP.A, CD&V en Open VLD) in en Vlaamse alliantie naar de kiezer te zien trekken in 2014. “De verwezenlijkingen van het kabinet-Di Rupo ogen steeds indrukwekkender” zegt Mark.

Verdomme, ik heb altijd al gehouden van de verstandige praat van Mark, maar deze keer schiet hij een hoogvogel af. Je moet er maar opkomen. En ik deel zijn mening over het kabinet-Di Rupo. Ik wil me niet bemoeien met de politiek, maar ik ben ook niet blind. Laat deze mannen verder werken.

Met het voorstel van Mark Eyskens zit die kans er in.

Op 21 juli 2013 geeft koning Albert van België de pijp aan maarten, in dit geval aan Filip. Een verrassing kan men het niet noemen. Het gerucht over de troonsafstand van de koning deed al een tijdje de ronde, ofschoon sommigen vrezen dat kroonprins Filip deze taak niet zou aankunnen. Wie echter een beetje vertrouwd is met de geplogenheden in het koningshuis, weet dat de koning niet zonder raadgevers is. En die zullen voor Filip niet ontbreken. Bovendien heeft Filip zijn echtgenote om hem bij te staan. Dat Mathilde een goede koningin zal zijn betwijfelt geen mens. Ze is geroepen om koningin te worden en in mijn ogen was ze dat al.

Dat koning Albert 21 juli heeft uitgekozen om de fakkel aan Filip te geven lijkt mij niet toevallig.

Aanvankelijk gaat het om de nationale feestdag en zit hij precies twintig jaar op de troon en anderzijds verkeert het land in een serene toestand, waaraan de regering-Di Rupo niet vreemd is.

Hopelijk kan koning Albert nog vele jaren van zijn rust genieten, aan de zijde van koningin Paola.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s