Wat “Zien” ik? 24

Door Staf Knop

Wanneer gaat men bij de Vlaamse TV-zenders eens beseffen dat het niet volstaat om bij het begin van een debat,de naam van elke deelnemer te vermelden, maar dat de kijker die twee minuten te laat inschakelt nooit zal vernemen wie er nu eigenlijk deelneemt aan het debat? Het is geboden om die naam nog te herhalen tijdens het debat. Dat was niet het geval in “De Zevende Dag” (23 juni) en waarin Guy Vanhengel, Brussels minister van Begroting, trachtte te weerleggen dat elke inwoner van Vlaanderen jaarlijks 3000 euro aan Brussel betaalt. Onder de deelnemers aan het bewuste debat over de transfers, zat ook een man die geen oren had naar de uitleg van Vanhengel, niet kon zwijgen en voortdurend zijn hoofd bleef schudden terwijl iemand anders sprak. Ik ga er vanuit dat het iemand was van de N-va. In de kranten had Vanhengel al uitgelegd dat er dagelijks 300.000 mensen uit Vlaanderen in Brussel komen werken, maar hun belastingen in Vlaanderen betalen.

Of alles zo precies klopt met wat de politici beweren is niet mijn probleem, maar ik zal nooit geloven dat de N-va mij jaarlijks 3000 euro zal storten wanneer Vlaanderen volledig autonoom zou worden. Want dat kost Brussel mij nu, beweert den Bart. Een lachertje.

Op hetzelfde ogenblik werd op de Luxemburgse zender (RTL) een debat gevoerd over de vraag “of Delphine Boël nu op jacht is naar een vader of naar een erfenis”. Eigenlijk vraag ik me af waarmee men in dit land bezig is. Enerzijds wordt er geluisterd naar een politieke partij die alleen maar op macht belust is, ten koste van het voortbestaan van het land, en anderzijds over een koning die een scheve schaats heeft gereden zoals de meeste van alle andere Belgen, maar ongelukkig vergat om in Schaarbeek af te stappen. En voilà, nu zit hij met de gebakken peren. Aan hem om te doen wat zijn hart hem ingeeft, en alle anderen om hun bakkes te houden. En wie zou denken dat de kermis daarmee voorbij is heeft het mis. De zoon van de koning gaat daar ergens een boom planten en pardaf, het is weer zo ver. Die begint dan te janken en beweert “dat men hem zoekt”. ‘t Zal wel zijn.

Ondertussen vergeten alle kranten wat hun eigenlijke rol is en ondergaan ze de metamorfose van een gazet naar een roddelkrantje. En dan maar beweren dat we tot de tien welvarendste landen ter wereld behoren. Zou daar niet ene Jan De Nul zijn met zijn uitspraak “dat er gewoon geen goesting is om te werken”. De regering heeft te veel systemen opgebouwd om betaald te worden zonder iets te doen. Ik ben geneigd om Jan De Nul gelijk te geven, maar ik geloof ook dat zijn uitspraken moeten genuanceerd worden. Dat er velen zijn die geen goesting hebben om te werken is een waarheid als een koe, maar dat is nooit anders geweest. Alleen zijn er vele buitenlanders bijgekomen. Indien we hier anderzijds in luilekkerland leven is dat te danken aan al diegenen die nog wèl goesting hebben om te werken. De politici hebben daar weinig of niets mee te maken.

Uiteindelijk moet men vaststellen dat we niet alleen in een luilekkerland leven, maar ook in een utopisch land. We behoren tot de welvarendste landen, maar sinds maanden en nagenoeg dagelijks lezen we in de kranten dat de regering op zoek is naar enkele miljarden. Wie niet? Sommige ministers zijn er niet minder optimistisch over en zeggen gewoonweg “dat we ze wel zullen vinden”. Indien ik de gelukkige bezitter zou zijn van een klein kapitaaltje zou ik bij dergelijke uitspraken mijn hart vasthouden. Die kerels zijn immers in staat om gelijk welke sukkelaar die al zijn hele leven aan het sparen is, volledig uit te kleden. Waarom en voor wie? Ik kan het gevoel niet van me afzetten dat het voor Europa is. En Europa is het laatste toevluchtsoord van elke politieker. Daar kan hij rustig zitten en maandelijks enkele duizenden euro’s opstrijken zonder dat iemand er over zeurt. Want in Europa is er geen oppositie. Ze trekken allemaal aan hetzelfde zeel en er is geen koningshuis om op af te geven. Af en toe strooien ze wat geld uit en dikwijls op een plek waar ze aan het vechten zijn voor de vrijheid. Mijn kont, ja. Ze vechten voor de poen en de macht. En de wereld draait verder.

Maar hoelang nog? Het ziet er immers naar uit dat er wat aan de hand is met onze planeet. Er is nu al veel gezeverd over de klimaatsverandering en de uitlaat van ons wagentje, maar de jongste maanden loopt het echt de spuigaten uit met op de meest onverwachte plekken overstromingen. Heeft dat te maken met de opwarming van de aarde? Ik geloof het niet. Maar ik ben wel geneigd om te geloven dat onze planeet van een paar centimeters verschoven is in het heelal. Dat zou een aanvaardbare uitleg zijn voor de vele rampen die zich thans voordoen. En deze keer moeten er geen kelders gebouwd worden uit vrees voor de atoombom. We zouden er allemaal in verzuipen. Er blijft maar één mogelijkheid om aan alles te ontsnappen: op tijd sterven.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s