Wat “zien” ik ? 13

Door Staf Knop

Ofschoon Cleopatra in het oude Egypte, Elizabeth 1 van Engeland en Catarina de Grote van Rusland meedogenloze vorstinnen waren, heeft de miskenning van de vrouwen in de politiek geen enkele logische of historische grondslag. De twintigste eeuw heeft wel enkele sterke figuren naar voren gebracht met Indira Gandhi in India, Golda Meir in Israël en vooral Margaret Thatcher in Groot-Brittannië. Maggy Thatcher, die haar bijnaam van “The Iron Lady” niet had gestolen, overleed op 8 april 2013. In 1979 slaagde ze er in om haar partij naar de overwinning van de verkiezingen te brengen en werd ze de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Ze zou twaalf jaar aan de macht blijven en bouwde zich een onmiskenbare reputatie op. Europa en vooral Groot-Brittannië maakten kennis met het thatcherisme, de politieke filosofie van Thatcher die gedomineerd werd door een zeer ernstige economische depressie. De oorlog met Argentinië in 1982 om het bezit van de Falklandeilanden zou haar toelaten om haar reputatie van de IJzeren Dame nog te onderstrepen.
Wie enigszins begaan was met de toekomst van Europa zou de koppige weerstand van Margaret Thatcher in verband met de eenmaking moeten beschouwen als een voorspelling. Of Europa er economisch en maatschappelijk op vooruitgegaan is blijft maar de vraag. De politiek is nooit mijn kopje thee geweest, maar Maggy Thatcher mocht ik om haar eerlijke vastberadenheid. Wanneer een van haar ministers wat tegenspruttelde sloeg ze hem om de oren met haar sacoche. Ik zie dat hier al gebeuren met den Bart De Wever. Vooral omdat ze er aan toevoegde “dat die mocht blij zijn dat ze er haar strijkijzer niet had ingestoken”.
Het overkomt me al eens om te kijken naar “Komen Eten” op Vier. Om te geloven dat elke deelnemer aan dat programma ernstig op de proef wordt gesteld en uitgekozen omdat hij of zij enkele welbepaalde gerechten niet kan zien en nog minder eten. Het begint al met die ene die geen champagne lust en een andere die van de sabayon moet overgeven. Dan is er dat mens om geen ganzenlever door haar keel te krijgen omdat ze elke keer die gans ziet met die stok in haar strot. “Ik heb dat met een ei”, zegt de man tegenover haar. “Altijd zie ik die kiek die zit te duwen om dat ei te leggen”. Daarop zegt de madam beamend: “Ik heb dat ook!”.
Het leven is tegenwoordig niet meer wat het is geweest. Dat zal Barack Obama ook gedacht hebben toen hij zijn bewondering uitsprak over de schoonheid van een bepaalde politica en prompt een proces aan zijn been kreeg. Als ge nu al niks meer mag zeggen. Wat zou dat mens gedaan hebben indien hij had gezegd “dat ze te lelijk was om te bedonderen”? Misschien was dat de juiste uitspraak geweest om haar op de knieën te krijgen. Pas op, met vrouwen weet je nooit hoe ze zullen reageren. Barack Obama heeft zijn excuses aangeboden achteraf en er niet bij gezegd “dat hij het nooit meer zal zeggen”. Dergelijke dingen flapt een man er gemakkelijk uit tegenover een vrouw. Wanneer een vrouw zegt dat ze je graag ziet, beseft ze niet hoe mooi ze is.
Volgens het Centraal Bureau voor Onderzoek naar Nationaal-Socialistische Misdaden worden er in Duitsland nu nog steeds vijftig nog levende bewakers opgespoord van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Die kerels zijn nu allemaal om en nabij de negentig maar goed en wel medeplichtig aan moord. In welk mollengat die mannen zich tot nu hebben kunnen verstoppen, is een vraag die niet wordt gesteld. Nochtans…is het niet alleen de vraag waar ze zich hebben verstopt, maar wie heeft hen gedurende al die jaren te vreten gegeven? En die leeftijd hebben ze ook niet kunnen bereiken met soep van dode ratten. Het is al jaren geen geheim meer dat sommige rijken in Duitsland en elders de vroegere nazi’s steunden. En die gaan vrijuit. Anderzijds zijn er nog duizenden destijds gestolen kunstwerken die ondergronds worden verhandeld, om de toenmalige overblijvende nazi’s uit de nood te helpen. Het zal ook nog vele jaren duren vooraleer alle geheimen over de Tweede Wereldoorlog zullen bekend worden. Niets mag overigens onverlet worden gelaten om de jongere generaties hierover volledig klaarheid te bieden. Wat dat betreft mag het onderwijs niet in gebreke blijven en moet er aan alles worden gedacht om geen oproerkraaiers kansen te geven.
En het is en blijft de taak van de media om de jongeren in te lichten. Vooral voor de televisie is er  een bijzondere rol weggelegd. Af en toe wordt er aandacht aan besteed, maar ik zal nooit nalaten om er nog meer op te wijzen dat de oorlogsdemonen achter elke hoek op de loer liggen. En het bewakingsoog mag nooit afnemen.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s