Wat “zien”ik 12

door Staf Knop

Na de bospoeper hebben we nu ook de billenknijper. Dat is het lot van wielrenner, Peter Sagan, die aldus voor eeuwig de geschiedenis zal ingaan. Op het podium van de Ronde van Vlaanderen kon hij er niet aan weerstaan om Maja, het bloemenmeisje, even in het achterwerk te knijpen en meteen vestigde hij zijn naam in de wereldpers. Achteraf heeft Peter zijn excuses aangeboden, terwijl ik hem zo hoorden denken “dat ze maar zo mooi niet moest zijn”. Zonder dat voorvalletje waardoor Peter Sagan door alle mannen ter wereld als “een sympathiek kereltje” werd beschouwd, zou deze Ronde van Vlaanderen een dikke blaas geweest zijn. Zonder Tom Boonen die al na de eerste kilometers ten val kwam en de strijd diende te staken, kon het al niks meer worden. Na “Arme Jo” verwacht ik van Will Tura nu een “Arme Tom”. Het zou een troost zijn voor Tom.
Dat Philippe Gilbert bovendien zijn kat stuurde naar die Ronde van Vlaanderen kon ook al geen reden tot juichen zijn. Wat wil je? Stel je voor dat hij zou struikelen over een van die gele leeuwenvlaggetjes. Hij zou in zijn woede gestikt zijn. En wie het mij vraagt, er zou wel iets voor te zeggen zijn. Zijn er nu helemaal geen Belgen meer?
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton, zou er niet tegen op zien om opnieuw in de arena te treden voor het presidentschap in 2016. Ze zou nu al een steunclubje hebben op internet. Ofschoon Hillary Clinton ongetwijfeld een intelligente vrouw is en ik haar het Witte Huis toewens, heb ik toch mijn bedenkingen wat betreft haar kansen op het presidentschap. Om te beginnen zou het mij verbazen indien de Amerikanen een vrouw zouden dulden op de troon. Anderzijds zijn de Yankees dol op een president die er uitziet als een filmster.
Dat klinkt belachelijk, maar ik vergeet nooit het TV-debat tussen John F.Kennedy en Richard Nixon vlak voor de presidentsverkiezing in 1960. Terwijl men Nixon een boeventronie verweet, bestempelde men Kennedy als het nieuwe “Baby Cadum”.En dat speelde. Bedenk daarbij wat Bill Clinton allemaal werd vergeven omdat het een knappe kerel was. En hij is het nog steeds, maar of zijn echtgenote over zijn troeven beschikt is twijfelachtig. Nochtans…leven we in een tijd waarop de vrouwen in de politieke lift zitten. En ik ben de laatste om daar iets tegen te hebben.
Dat er in de wereld vreemde dingen gebeuren is geen nieuws meer. Soms komt er daarvan iets aan de oppervlakte zoals met de miljarden die werden weggemoffeld op de Maagdeneilanden. De gewone sterveling wist niet eens dat die bestonden en mogelijk was dat maar best ook. Nu kan men er zich aan ergeren dat er ginder zoveel belastinggeld werd verstopt, terwijl het mes hier steeds dieper blijft snijden.
Dan zijn er de Noord Koreanen die zich plots herinneren dat ze nog steeds in oorlog zijn met Zuid Korea. Ze zijn dan ook begonnen met hun cinema opnieuw boven te halen en defileren als poppetjes met duizenden om toch maar wat indruk te maken. Om te geloven dat ze aan die kant weer wat zotter zijn geworden. Ze zullen dan maar wat raketten in de richting van Amerika plaatsen. Hopelijk gaat er zo eentje niet af per vergissing, want dan zit het er bovenarms op.
Dan maar liever langs de kranten vernemen dat “onze” Goedele Liekens de Britten gaat leren hoe ze moeten poepen. Verdomme, dat is nog wat nieuws. Ik heb altijd al een zwak gehad voor die Goedele, maar nu schiet ze de hoofdvogel af. Hoe ze het heeft klaargespeeld is mij een raadsel, maar wanneer ze zegt “dat Vlaanderen haar niet lust” kan ik dat best begrijpen. Vlaanderen lust mij ook niet. Waarschijnlijk omwille van ons stout bakkes, Goedele. Toch blijven wij houden van dit gekke land.
Nog leuker is het feit dat de Britten nu plots achter de moord zouden hebben gezeten op Patrice Lumumba, de Congolese premier, in 1961. Dat beweerde David Lea, een lid van het Britse Hogerhuis, in het magazine “London Review of Books”. Eigenlijk zou ik er geen aandacht hebben aan geschonken, ware het niet dat ik mij herinner dat er niet zolang geleden stemmen waren opgegaan, die zeiden dat België achter de moord op Lumumba zat, omdat hij zich kritisch had uitgelaten over het koloniaal bestuur. Mij lijkt het een beetje laat om er over te redetwisten, maar het had tenslotte allemaal te maken met de onafhankelijkheid van Congo, wat voor niemand een goede zaak is geweest. Niet voor België en nog veel minder voor de mensen in Congo, die schreeuwen om de terugkeer van de Belgen. Het is tenslotte allemaal praat voor de vaak. Beter verder uitkijken naar een goed programma op het kleine scherm. Wat ook al niet voor de hand ligt.

Advertisements

1 thought on “Wat “zien”ik 12

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s