Wat “zien” ik? 9

door Staf Knop

Marine Le Pen, de dochter van Jean Marie van het Franse Front National, heeft aan de Franse president, François Hollande, gevraagd om in 2014 een referendum in te richten over het wel of niet aanblijven bij de Europese Unie. Hoezo? Frankrijk en Duitsland die als de toonaangevers worden beschouwd in het Europese landschap, zouden het risico lopen hun macht te zien slinken met dergelijk referendum, nadat de Britten hen al de angst op het lijf hebben gebracht. Die moeten het ook niet zo hebben van Europa en de Nederlanders lopen er ook niet warm voor. En nog minder de Italianen, terwijl de Grieken en de Spanjaarden nog niet van de Europese strop af zijn. Nee, het gaat niet goed met Europa.
Wat kan het ons, gewone stervelingen, tenslotte allemaal schelen? Pas op, ik hoef hier geen academische uitleg te geven over het ontstaan en de betekenis van de Europese Unie, maar twee dingen waren daarbij belangrijk: de economische stabiliteit en vooral het vermijden van nog eens een wereldoorlog, die op Europese grond zou uitgevochten worden. Over die economische stabiliteit zijn we vlug uitgepraat. We zien wat er van die stabiliteit geworden is de jongste twee jaar en het is nog niet voorbij. De schuld ligt bij de Amerikanen! Laat ons niet lachen.
Blijft de onmogelijkheid om in Europa een oorlog uit te vechten. Wie gelooft dat? Als “onze jongens”, waar dan ook in de wereld worden ingezet om een of andere “gekke krijger” te gaan bevechten omwille van de Europese overeenkomsten. Ik weet niet, maar dàt Europa lacht me niet toe, zoals het destijds Margaret Thatcher al niet toelachte. Wie is er eigenlijk beter van geworden?
Daar moet ik toch geen tekeningetje bij maken, wanneer we weten wat zij die deel uitmaken van het Europese parlement maandelijks opstrijken. Om er ‘s ochtends te verschijnen, te pointeren, en tien minuten later te verdwijnen? Kom, dit is wat naïef voorgesteld, maar daar komt het op neer.
Ben ik dan helemaal en kordaat niet voor de Europese Unie? Toch wel, maar aanvankelijk niet met 27 landen. Dat is economisch en zeker cultureel geen haalbare kaart.
Voor het geval dat jullie niet mochten weten wat een Europees ambtenaar zoals verdient, kan ik er op wijzen dat het om 144.000 euro gaat per jaar en dat er zowat 3.000 Europese ambtenaren zijn. In totaal werken er zo’n 55.000 mensen voor de Europese instellingen. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese raad, verdient jaarlijks 304.221 euro (bruto) per jaar, evenals Herman Van Rompuy, de president. Ter vergelijking: onze Eerste minister, Elio Di Rupo,verdient maandelijks 10.700 euro netto.
Bij de commerciële zender VTM heeft men gedacht de zogenaamde succesfilm “Rundskop” van Michaël R.Roskam, op ons te moeten loslaten. Matthias Schoenaerts zou er zijn huidige beroemdheid en doorbraak aan te danken hebben. En dat terwijl Julien, zijn vader, zich in zijn kist zal omgekeerd hebben bij het bekijken van zoveel afschuw. Ofschoon ik het talent van Matthias Schoenaerts niet zal ontkennen dacht ik hier naar “De Zoon van Frankenstein” te kijken en heb ik wat het gesproken taaltje betreft, ook begrepen waar men de vulgariteit is gaan zoeken in “Met Man en Macht” en al evenzeer in de nieuwe versie van “Danni Lowinski”. Weliswaar hebben die twee gewrochten niets te maken met “Rundskop”, maar de makers ervan hebben er zeker naar gekeken en gedacht dat het de nieuwe trend is om succes te hebben. Met heel Antwaarpen dan, maar niet met mij. Die “Rundskop” is “maakwerk” van het begin tot het einde en het begint al met de figuur van Schoenaerts. Ik heb zijn vader gekend en zijn debuut meegemaakt in de Antwerpse KNS, zoals in de film “Meeuwen sterven in de haven”. Julien was groot en ik wens zijn zoon hetzelfde. Maar dat kan niet geweest zijn met een slechte B-film die zelfs in de jaren dertig niet doorzichtig zou geweest zijn. In “Rundskop”, die ondanks zijn blijkbare appreciatie in Amerika, zitten stukjes of afkijkjes van de vele horrorfilms uit de jaren stillekes. Jonge kijkers, ook in Amerika, zullen daarmee wel gevangen worden, maar ik trap er niet in. Integendeel, voel ik me geneigd er voor te waarschuwen. Indien de schokkende beelden en het getuigenis van slechte smaak, om van de vulgaire taal maar te zwijgen, op sommigen onder ons indruk maken, kan en mag dit geen maatstaf worden voor de toekomst. En dat het gevaar niet te onderschatten is, hebben we er het bewijs van gekregen in “Met Man en Macht” en in “Danni Lowinski”.
Nu ben ik me wel bewust van het feit dat intellectueel Vlaanderen me zal verwijten met dergelijke mening en waarschuwing uit te pakken, over een film die nu al zijn succes bewezen heeft, maar dat is dan zo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s