Wat “zien” ik 5

door Staf Knop

David Attenborough, voorzitter van de denktank “Population Matters” en maker van Britse natuurdocumentaires, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. Hij beweert “dat mensen een grote plaag zijn op aarde, een gevaar voor zichzelf en voor het voortbestaan van andere soorten. De enige manier om de planeet te redden van uitroeiing en hongersnood is het beperken van onze voortplanting”.
En hij gaat verder: “Er is nu al een gebrek aan plaats, bijvoorbeeld om voedsel te kweken. En dat wordt de komende vijftig jaar alleen maar erger. Ook de klimaatsverandering door ons toedoen is angstaanjagend. Als we de bevolkingsgroei niet zelf inperken, zal de natuur dit wel voor ons doen.”
Een optimist blijkt die meneer Attenborough niet te zijn. Ik
weet niet waarop hij zich steunt om dergelijke uitspraken te doen, maar met dat laatste zegt hij gewoon dat we moeten stoppen met kinderen maken. Dat is nog erger dan aan de Amerikanen verbieden om wapens te hebben.
Met de wereldeconomie zit het al een hele tijd scheef. Vooral China en India melden zich aan als de nieuwe heersers. Voor wie de gebeurtenissen van de jongste jaren op een rijtje zet wordt de toekomst zeer helder. Vooral in Frankrijk is de ontnuchtering zeer groot en beseft men slechts nu dat wat er al in 2001 gebeurde met een van de parels op de kroon, het haute couturehuis Lanvin, wel eens de voorbode kan geweest zijn van een economische catastrofe. De Thaïse dame, Shaw Lan Wang, heeft niet alleen de Parijse boetiek Lanvin gekocht, maar ook alle fillialen . Jeanne Lanvin richtte haar zaak op in 1889. In Frankrijk heeft Lanvin drie huizen in Parijs en één in Lyon. Verder zijn er bijhuizen in Londen, Genève en Monaco.
Mevrouw Shaw Lan Wang, die de eigenares is van een krantenconcern in Taïwan, heeft zich gehaast om aldaar verkoopspunten van Lanvin op te richten, evenals in Shangaï, Hong Kong, Quingdao, Ningbo, Kumming, Peking en Macao. Aanvankelijk lokte de verkoop van Lanvin in Frankrijk veel geroddel uit. Vooral de geschreven pers pakte fel uit, maar geleidelijk keerde de wind want de Fransen waren niet aan het einde van hun lijden. In 2004 kocht Sam Chan, de grote baas van de Chinese groep YGM Trading, het kledingbedrijf Guy Laroche op voor 17 miljoen euro, en met de bedoeling om ook het merk Charles Jourdan in te palmen. Ondertussen werd het beroemde Parijse hotel “George V” eigendom van de prins Al- Walid Ben Talal, neef van koning Fahd van Saudi-Arabië. Deze prins is ook al eigenaar van het niet minder bekende hotel Savoy te Londen en is het niet zinnens het daarbij te laten.
Dit is slechts een kleine greep uit de vele Aziatische ondernemingen die zich op wereldvlak aanmelden. Het kan niemand verbazen dat het oude Europa het zwaar te verduren krijgt en haar rol in de wereld er op dit ogenblik niet rooskleurig uitziet. Daarvan getuige de bankencrash die in 2008 ontstond en die nogsteeds niet volledig is opgelost.
Ofschoon het opvallend is dat de Vlaamse TV-zenders elkaar proberen de loef af te steken met fictie van eigen bodem, wat buitengewoon lovenswaardig is, heb ik voor mezelf uitgemaakt welke nu  eigenlijk de beste is die we tot op heden op het scherm kregen. Ik ben blijven steken op “Salamander”, toevallig ook de recentste. Met een scenario van Ward Hulsemans en een vertolking door de besten van onze acteurs. Mensen, wat kan ik daar van snoepen. In dit kleine landje beschikken we over acteurs en actrices, die smeken naar theaters waar ze hun talent kwijtraken. Geef hen de ruimte.
Uit een onderzoek in de Katholieke Hogeschool in Limburg is gebleken dat meer dan de helft van de studenten niet weet dat Wouter Beke bij de CD&V hoort en Vincent Van Quickenborne bij Open VLD. De politici maken zich daar grote zorgen over. Anderzijds hoorde ik in “De Klas van Frieda” onlangs Ann Lemmens een vraag stellen over wie eigenlijk de atoombom uitgevonden heeft. Iemand antwoordde dat het Werner Von Braun was, maar van Einstein of Robert Oppenheimer hadden ze nooit horen spreken. Uit dit alles blijkt duidelijk dat het in Vlaanderen niet goed gaat met de kennis van het verleden en al evenmin met die over de mensen die het voor het zeggen hebben in dit land. Misschien zou het nuttig zijn indien de media daaraan wat meer aandacht zouden besteden en wat minder aan het voetbal. Het is niet de eerste keer dat we tijdens een van die spelletjes horen vragen of Charles De Gaulle een voetballer was. Geloven of niet, maar dergelijke toestanden bestonden niet of zeer weinig voor België federaal werd. De kennis van de geschiedenis werd nagenoeg afgeschaft en dat terwijl Goethe ons had geleerd “dat de toekomst wordt opgebouwd met de kennis van het beste uit het verleden”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s